9 Şubat 2019 Sigara Bırakma Günü
08 Şubat 2019

9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla 9 Şubat günü "Sigarayı Bırakma Günü' olarak ilan edilmiştir.

Dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açmaktadır.

Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

       

7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve konuya özel eğitimler alan hekimlerin görev yaptığı sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla, sigara bırakma konusunda hizmet sunulmaktadır. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nda, sigara bırakma sürecini kolaylaştıracak bilişsel-davranışsal tedavilere ilişkin destek sağlanırken, sigara bırakma polikliniklerinde uygun hastalara hekimlerimiz tarafından ilaç tedavisi de başlanmaktadır.     

 

            Sigara bırakıldığı andan itibaren, oluşturduğu sağlık riskleri gerilemeye başlamakta ve vücutta olumlu değişiklikler yaşanmaya başlamaktadır.

 

Sigara bırakıldığı andan itibaren;

20. dakikada             : Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.

8. saatte                    : Kanda oksijen düzeyi normale döner.

24. saatte                  : Karbonmonoksit vücuttan atılır, akciğerler temizlenmeye başlar.

48. saatte                  : Nikotin vücutta saptanamaz.

72. saatte                  : Nefes almak kolaylaşır.

2-12. haftada            : Dolaşım düzelir.

3-9. ayda                   : Nefes darlığı ve öksürük azalır.

5. yılda                      : Kalp krizi riski yarıya iner.

10. yılda                    : Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski yarıya iner.  

                       

            Sigarayı Bırakma Günü kapsamında eğitim, bilgilendirme, farkındalık çalışmalarının yürütülmesi önem arz ettiğinden,

İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından ilimizde 07.02.2019 tarihinde 10:00-16:00 saatleri arasında, Barutçuoğlu, Alışveriş Merkezinde stant kurulacak olup isteyen vatandaşlarımıza karbonmonoksit (CO) ölçümü ve bağımlılık testi yapılarak Kastamonu Devlet Hastanesi Sigara bırakma polikliniğine ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattına yönlendirmeler yapılacaktır.

        Aynı zamanda, ALO 184 SABİM ihbar hattı vekapalı alanlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla geliştirilen, alanında tek uygulama olan, Appstore ve Google Play platformlarından ücretsiz olarak telefon  veya tablet lere indirilerek kullanılabilen yasayı ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan, kullanıcı tarafından ihlal bildirimini uygulama üzerinden konum ve mekân seçerek yapabilen, Sağlık Bakanlığı Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemine bağlanarak  saha denetim ekibine aktarılan ve ekipler tarafından ihlal bildirimi yapılan mekâna ulaşılarak denetim ve gerekli işlemlerin yapılamasını sağlayan,  “Yeşil Dedektör Mobil” uygulaması hakkında vatandaşlarımız bilgilendirilecektir. 

        Sigarasız bir dünya dileğimizle, dumansız yaşama destek olun. Türkiye’nin havasını koruyun.